Een belangrijk deel van het Nederlandse cultuurlandschap bestaat uit monumentaal historisch groen. Dat zijn de eeuwenoude landgoederen, tuinen van kastelen, historische buitenplaatsen en kloosters, stadsparken, hortussen en pineta. De bijzondere kwaliteit van deze plaatsen wordt bewaakt door de tuinbaas.
Tuinbaas is een eeuwenoud beroep. In vroeger tijden stuurde de tuinbaas een ware tuinploeg aan, tegenwoordig wordt veel werk uitbesteed omdat een tuinploeg te kostbaar is. Op veel plaatsen werkt de tuinbaas met vrijwilligers. De tuinbaas is een vakman die de hoogste graad van perfectie nastreeft. Hij bewaakt het historisch ontwerp van park of tuin en zorgt voor continuïteit in het beheer. De tuinbaas is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en hij onderhoudt de contacten met de eigenaar, personeel, vrijwilligers en publiek. De eigenaar kan een particulier zijn, de helft van de ruim vijfhonderd beschermde historische buitenplaatsen is nog steeds in particulier bezit. Vaker echter behoort het eigendom bij een overheidsinstantie als Staatsbosbeheer, een provinciaal Landschap, een vereniging als Natuurmonumenten, of een particuliere stichting.
Het onderhoud van historische tuinen en parken is een vak waarin liefde voor het vak en diepgaande kennis samengaan. Het vormt een onderdeel van onze horticultuur.