Laden Evenementen

« Alle evenementen

2de European Symposium on the Conservation of Historic Fruit and Kitchen Gardens in the Netherlands

5 september @ 10:00 - 21:30

Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) organiseert op donderdag 5 september 2024 het tweede Europese historische moestuinensymposium op Culinair Estate Parc Broekhuizen en de historische moestuin van Landgoed Zuylestein in de provincie Utrecht. Doelen van dit symposium zijn het internationaal profileren van de belangrijkste Nederlandse historische moestuinen, het uitwisselen van kennis en praktijkervaringen en het verder versterken en uitbouwen van het informele netwerk van eigenaren en tuinbazen. Op vrijdag 6 september wordt een excursieprogramma georganiseerd met bezoeken aan de tuinen van Paleis Het Loo en de moestuinen van Twickel.

Groeiende belangstelling in binnen- en buitenland
Altijd maakten moestuinen onlosmakelijk deel uit van de huishoudeconomie van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (KBL). Ze dienden nut en sier. In de afgelopen eeuw zijn veel historische moestuinen verdwenen omdat ze arbeidsintensief en daardoor duur zijn in het onderhoud. De laatste jaren keert het tij. Eigenaren, ondernemende hoveniers, jonge stedelingen en enthousiaste vrijwilligers herstellen de veelal verwaarloosde moestuinlocaties en vinden manieren om deze te exploiteren. Veel van deze moestuinen zijn publiekstoegankelijk.

Buitenland
De opleving van historische moestuinen vindt ook buiten Nederland plaats. Dit bleek op het eerste European Symposium on the Conservation of Historic Fruit and Kitchen Gardens op Kasteel Chambord in 2020, dat werd georganiseerd door het Engelse Walled Kitchen Garden Network (WKGN) en het Franse Les Amis du Potager du Roi. sKBL organiseert als medepartner dit tweede internationale symposium in Nederland, in samenwerking met het Kenniscentrum Landschapsgeschiedenis van de RUG en met financiële bijdrage van de provincie Utrecht.

‘Future in the past –Conservation through sustainable innovation’
Het centrale thema van het symposium is ‘craft, skills and innovation’. Zowel vroeger als nu spelen innovatie en duurzaamheid een belangrijke rol bij de exploitatie van moestuinen bij KBL. Hoe kunnen we gebruik maken van oude, ambachtelijke kennis (’savoir faire’) om hedendaagse problemen het hoofd te bieden? Wat kunnen we leren van wetenschappelijk onderzoek? Welke kansen bieden innovatieve technieken en het gebruik van oude rassen of juist hele moderne rassen? Tijdens presentaties en workshops komen deze onderwerpen aan de orde.

Locatie

Parc Broekhuizen
Broekhuizerlaan 2
Leersum, 3956 NS

Organisator

sKBL
E-mail:
info@skbl.nl
Site:
https://www.skbl.nl/

Locatie

Parc Broekhuizen
Broekhuizerlaan 2
Leersum, 3956 NS

Organisator

sKBL
E-mail:
info@skbl.nl
Site:
https://www.skbl.nl/